12-11-12

Egbert Lachaert ook kandidaat-voorzitter Open Vld

 

Egbert Lachaert (35), OCMW-raadslid in Merelbeke, neemt het bij de voorzittersverkiezingen van Open Vld op tegen Gwendolyn Rutten, zo bevestigt hij vrijdagavond. Lachaert wil de partij "inhoudelijke, methodische en organisatorische" vernieuwen. Daarnaast is er volgens hem nood aan een "echt onafhankelijke partijvoorzitter". "En dat is consensuskandidaat Gwendolyn Rutten niet", aldus Lachaert.

Donderdag stelde Kamerlid Gwendolyn Rutten zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap. Zij geldt als de consensuskandidaat van de partijtop. Rutten krijgt nu een tegenkandidaat in de figuur van Egbert Lachaert. De 35-jarige Lachaert is oud-voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, lid van de denktank Liberales en is OCMW-raadslid in het Oost-Vlaamse Merelbeke. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kreeg Egbert Lachaert als lijsttrekker 1.178 voorkeurstemmen.

Volgens Egbert Lachaert is er bij de liberalen nood aan vernieuwing rond "inhoud, methode en structuur". "Dat de partij afgelopen maandag meteen beslist in welk kader de nieuwe voorzitter zal moeten werken, is een negatie van de ledendemocratie. We hebben nood aan een voorzitter die voldoende onafhankelijk kan werken en ik denk niet dat Gwendolyn daarvoor de beste kandidaat is", aldus Lachaert.

Egbert Lachaert schuift twee punten naar voor die hij als voorzitter wil aanpakken: het herstellen van de geloofwaardigheid van de politiek en een efficiëntere organisatie van de staat. Daarbij moet de partij duidelijker kiezen voor eigen liberale recepten. "We moeten komen met een eigen liberale visie om tegen 2014 klaar te zijn om de strijd aan te gaan tegen andere partijen zoals de N-VA", aldus Lachaert.

Maakt Egbert Lachaert kans tegen Gwendolyn Rutten, die toch duidelijk de steun krijgt van de partijtop? "Men moet altijd rekening houden met de mening van de leden van Open Vld. Ik moet zeggen dat ik toch al veel steunbetuigingen heb gekregen", aldus Lachaert.

Lachaert geeft volgende week vrijdag een persconferentie waarop hij zijn visie als kandidaat-voorzitter uit de doeken doet. Rutten zelf wenste Lachaert vrijdag meteen succes via Twitter. "Op naar een positieve campagne", schreef ze.

De commentaren zijn gesloten.