06-09-11

Flauw van Stefaan De Clerck

Minister van Justitie De Clerck (CD&V) mag dan al zijn best doen om van Justitie een modern bedrijf te maken, zijn antwoord op de kritiek van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois in de migrantenkwestie is ronduit zwak en blokkerend. Hij wrijft de hoge magistraat paniekzaaierij aan, omdat deze laatste durft te zeggen dat honderden, allicht duizenden frauderende immigranten de kas van de sociale zekerheid leegzuigen. Sterker: de minister zal de topmagistraat nu een ferme brief sturen. Om hem het zwijgen op te leggen, natuurlijk. Als het probleem verzwegen wordt, dan is het er niet?

De minister zou de magistraat beter feliciteren met zijn gedurfde analyse en hem uitnodigen voor een goed gesprek. De procureur-generaal heeeft zich heus niet schuldig gemaakt aan wat gesurf op de golven van de actualiteit, zoals de minister zich liet ontvallen. Hij wist dat hij een zeer gevoelige snaar zou betokkelen en was volgens collega's uiterst zenuwachtig toen hij zijn mercuriale uitsprak. Hij deed het toch, omdat hij vindt dat het te erg geworden is om er nog over te zwijgen én dat de brave belastingbetaler zwaar bestolen wordt.

De minister zou op zijn minst zijn vervolgingsbeleid kunnen verfijnen, in samenspraak met de procureur-generaal. Maak jacht op knoeiende advocaten, artsen en nepbedrijfjes die de fraude mogelijk maken! Uit de praktijk blijkt ondermeer dat families van illegalen die in de gevangenis vliegen, geregulariseerd kunnen worden wegens humanitaire redenen. Waar krijg je dat nog uitgelegd?

De Clerck beschuldigt Liégois van partijpolitiek, terwijl de procureur als één van de weinigen bekend staat als "neutraal". De minister heeft en public de deur dicht gedaan voor een bekwaam magistraat die het goed meent. Flauw!

bron: José Masschelin HLN 3/9/2011

De commentaren zijn gesloten.