20-11-10

De hypocrisie van het ACV

ACV.jpgDe christelijke vakbond ACV noemt pesterijen op het werk terecht ‘totaal onaanvaardbaar'. Lucien J., de ACV-militant die betrokken was bij de jarenlange pesterijen tegen een werknemer in de papierfabriek van Mactac, werd niettemin door het ACV verdedigd voor de arbeidsrechtbank.

De bijzonder zware pesterijen en vernederingen die Daniel M., een werknemer van het bedrijf Mactac uit Soignies, jarenlang heeft moeten ondergaan (De Standaard 19 november), worden door de nationale leiding van het ACV ‘in de meest duidelijke bewoordingen veroordeeld: dit kan niet!'. Voorts luidt het datal wie zich aan dergelijke feiten schuldig maakt, niet thuishoort in het ACV'.

De zaak is ‘extra pijnlijk' voor het ACV: Lucien J., betrokken was bij de pesterijen, was vakbondsmilitant die kandidaat was bij de sociale verkiezingen in het bedrijf. Om de hele zaak nog pijnlijker te maken: ook het slachtoffer, Daniel M., is lid van het ACV.

Het gedrag van Lucien J. kan niet door de beugel, vinden de nationale tenoren nu van het ACV. Zonder hem bij naam te noemen luidt het: ‘Het ACV verwacht van zijn leden dat ze niet passief blijven tijdens dergelijke zware feiten, maar opkomen voor hun collega's.'

Tegenover die morele veroordeling staat de vaststelling dat het ACV dezelfde man juridische bijstand heeft gegeven nadat hij in 2008 door de directie van het bedrijf op staande voet was ontslagen.

Andrée Debrulle, expert op de juridische dienst van het ACV, noemt die juridische hulp vanzelfsprekend. ‘Natuurlijk verdedigen wij als vakbond onze leden voor de arbeidsrechtbank wanneer zij daarom vragen en wanneer zij vinden dat ze onrechtmatig werden ontslagen. Daar betalen ze lidmaatschapsgeld voor. In dit geval hebben we dat dus ook gedaan, zonder daarmee te oordelen over de feiten in het dossier.'

De juridische bijstand was blijkbaar erg goed. De rechtbank heeft Lucien J. een schadevergoeding toegewezen van 250.000 euro.

Het ACV maakt een grote spreidstand in dit dossier: enerzijds het (passieve) pestgedrag van de betrokken militant veroordelen, anderzijds hem juridische bijstand en bescherming aanbieden.

Voor de volledigheid: twee andere werknemers van Mactac die wegens de pesterijen op staande voet werden ontslagen, kregen steun van de socialistische vakbond FGTB.

bron: De Standaard 19/11/2010

De commentaren zijn gesloten.